logo

Katalog istraživačkog i inovativnog potencijala
Univerziteta u Zenici

Kancelarija za poslovnu podršku Univerziteta u Zenici

CTC tempus
Bosanski English

POSJETA UNIVERZITETU U ALICANTEU U SKLOPU PROJEKTA WBCInno

12. 01. 2016. CIP UNZE: POSJETA ZDRAVSTVENOM FAKULTETU UNIVERZITETA ALICANTEA U SKLOPU PROJEKTA WBCInno

U sklopu Tempus projekta WBCInno “MODERNIZATION OF WBC UNIVERSITIES THROUGH STRENGTHENING OF STRUCTURES AND SERVICES FOR KNOWLEDGE TRANSFER, RESEARCH AND INNOVATION” (530213-TEMPUS-1-2012-1-RS-TEMPUS-JPHES), članovi CIP-a UNZE-a (prof. dr. Darko Petković, prof. dr. Malik Čabaravdić, v.a. mag. Mirza Oruč i Lamija Subašić) bili su gosti Fakulteta zdravstvenih nauka Univerziteta u Alicanteu (UA) u Španiji.

Domaćini (mag. Isabel Sospedra Lopez, Isabel Aurora, Carmen Ruiz Solano, Diana Gil González, prof. Maria Jose Cabanero, prof. Miguel Richart i Eva Maria Bravo Gabaldon) pokazali su gostima najvažnije sadržaje fakulteta te niz inovativnih rješenja koja su primijenjena u salama u kojima student stječu obrazovanje na ovom eminentnom univerzitetu. Sa domaćinima smo razgovarali o potencijalnim programima mobilnosti osoblja i studenata, zajedničkim projektnim aplikacijama na programe Erasmus+ i Horizon 2020, nastavnim planovima i programima i njihovom inoviranju, kao i uključivanju osoblja s UA na budući doktorski studij na ZF-u UNZE-a.

 

13. 01. 2016. CIP UNZE: SEMINAR NA UNIVERZITETU U ALICANTEU U SKLOPU PROJEKTA WBCInno

Drugog dana boravka na Univerzitetu u Alicanteu u Španiji članovi CIP-a UNZE-a (prof. dr. Darko Petković, prof. dr. Malik Čabaravdić, v.a. mag. Mirza Oruč i Lamija Subašić), zajedno sa predstavnicima Univerziteta u Banjoj Luci, učestvovali su u seminaru koji se odnosio na značaj tehnološkog transfera i inovativnosti u razvoju preduzetničke orijentacije univerziteta.

Prezentatori Carolina Madeleiene, Lorena Moreno i Olga Frances predstavili su gostima iz BiH rad Projektnog ureda Univerziteta u Alicanteu, razvoj Naučnog parka Alicante te puteve u razvoju „spin-off“ i „spin-out“ firmi te rješenja koja je UA primjenjivao u svojoj razvojnoj misiji.

U vrlo sadržajnim prezentacijama mogla su se vidjeti različita rješenja i koncepti koji mogu biti od koristi za bh. visokoškolske institucije. Bilo je govora i o idejama za zajedničke projekte koje bi UNZE i UNBL mogli u narednom periodu da rade zajedno s UA, posebno u okviru programa Erasmus+. 

 

14. 01. 2016. CIP UNZE: POSJETA REKTORATU UNIVERZITETA U ALICANTEU

U sklopu trećeg dana boravka na Univerzitetu u Alicanteu (Španija) članovi CIP-a UNZE-a: prof. dr. Darko Petković, prof. dr. Malik Čabaravdić, v.a. mag. Mirza Oruč i Lamija Subašić imali su radni sastanak s prorektorom UA prof. dr. Juanom Llopisom.

Nakon razmjene prigodnih poklona i predstavljanja obje institucije od strane prorektora bilo je riječi o potpisivanju memoranduma o saradnji dvije visokoškolske organizacije. No, još važnije od tog protokola, kako je istakao prorektor LLopis, je da dvije visokoškolske institucije vrlo plodno sarađuju već dugi niz godina: od projekta CUBRIK (Razvoj QA na bazi BME evalucija od prije 6 godina) do projekta WBCInno i razvoja Kancelarije za osobe s posebnim potrebama na UNZE-u. Novim protokolom, koji će se ubrzo potpisati, predviđeno je da se proširi saradnja posebno u programima mobilnosti nastavnog osoblja i studenata.

 

14. 01. 2016. CIP UNZE: POSJETA POLITEHNIČKOM FAKULTETU UNIVERZITETA U ALICANTEU

Nakon sastanka u Rektoratu UA tim CIP-a UNZE-a imao je u popodnevnim satima prijem i razgovore na Politehničkom fakultetu UA s dekanom prof. dr. Andresom Montoyom Guijarroom, te profesorima Juanom Garciom Rodrigesom i Danielom Ruizom Fernandezom.

Dekan prof. dr. Mintoyo je predstavio Politehnički fakultet UA i njegove studijske programe te predočio moguće elemente buduće saradnje fakulteta UNZE-a i UA. Prof. Petković je predstavio RDI potencijale UNZE-a te ljudske i materijalne resurse koji su na raspolaganju UNZE-u u ovakvim potencijalnim elementima međunarodne saradnje, a prorektor prof. dr. Čabaravdić je posebno govorio o mogućoj saradnji u oblasti robotike, informatike i automatizacije.

 

U UTORAK, 14. JULA 2015., NA UNZE-u ODRŽANO LOKALNO FINALE WBCInno TAKMIČENJA ZA NAJBOLJU POSLOVNU STUDENTSKU IDEJU‏ I PROGLAŠENI POBJEDNIČKI TIMOVI:


„SCOOL“ s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

„AHUDUDU“ s Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru


U svrhu povezivanja univerzitetâ i privrede te poticanja preduzetničkog duha kod studenata, u sklopu projekta WBCInno, u julu 2015. organizirana su takmičenja za najbolje studentske poslovne ideje na svim partnerskim univerzitetima sa Zapadnog Balkana.


Lokalno finale WBCInno takmičenja održano je u utorak, 14. jula 2015. na našem Univerzitetu. Mada naslovljeno kao lokalno, takmičenje je preraslo ovu odrednicu i okupilo timove ne samo s UNZE-a nego i s univerzitetâ u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Mostaru.


Poslovne planove i sedmominutne „pitch“ prezentacije je pregledala i ocijenila Komisija za ocjenu radova, u sastavu: v. as. mr. sc. Dženan Kulović, predsjedavajući, (Katedra za menadžment i organizaciju, Ekonomski fakultet UNZE-a); Mirza Sikirić, član, (Opći poslovi i lokalni ekonomski razvoj, ZEDA - Agencija za ekonomski razvoj Zenica); doc. dr. Ibrahim Plančić, član, (Katedra za proizvodne tehnologije, Mašinski fakultet UNZE-a); doc. dr. Nusret Imamović, član, (Katedra za ekološko inženjerstvo, Mašinski fakultet UNZE-a) i mr. sc. Mustafa Hadžalić, član (Zavod za mašinstvo, Metalurški institut "Kemal Kapetanović" UNZE-a). 

 

                

 

Prema ocjeni Komisije, najbolji su bili timovi: 

  • Scool, koji čine Anela Šemić, Mirzet Andelija, Dario Frimel i Anes Golubić s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. (Poslovna ideja: osnivanje e-learning platforme za učenike osnovnih škola Bosne i Hercegovine) i 
  • AHUDUDU, koji čine Irma Dedić, Emina Džafić, Selma Polić i Maida Dlakić s Ekonomskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. (Poslovna ideja: proizvodnja, zamrzavanje i preprodaja malina).


Link za prilog o WBCInno takmičenju, koji je RTV Zenica emitovala u emisiji "Zenica danas" u utorak, 14. jula 2015.: 
https://youtu.be/CmCsmwL_o2k

 

 

Poziv na lokalno finale WBCInno takmičenja za najbolju poslovnu studentsku ideju
 

‏Lokalno finale Takmičenja za najbolju poslovu studentsku ideju održat će se sutra, 14. jula 2015., s početkom u 13 sati u Multimedijalnom centru CIP-a UNZE-a (na adresi Travnička 7, 72 000, tj. u zgradi biblioteke Metalurškog instituta).

--------------------------------------------

Dnevni red

12:30 – 13:00 Registracija takmičara (30 min.)
13:00 – 13:15 Otvaranje lokalnog finala i predstavljanje timova takmičara i članova žirija (15 min.)
13:15 – 13:20 Pozdravno obraćanje – prof. dr. Darko Petković, direktor Centra za inovativnost i preduzetništvo UNZE-a i šef UNZE-ovog tima za projekat WBCInno (5 min.)
13:20 – 15:00 Predstavljanje poslovnih ideja (cca. 100 min.)

- Pitch – 7 min./tim
- Kratka pitanja i odgovori  – 5 min./tim
- Ocenjivanje – 5 min./tim

15:00 - 15:25 Pauza & Paralelno vrijeme da žiri ocijeni radove (25 min.)
15:25 – 15:45 Ceremonija proglašenja pobjednička dva tima & dodjela certifikata učesnicima (15 min.)

-----------------------------------

Kancelarija za poslovnu podršku Univerziteta u Zenici želi srdačnu dobrodošlicu svima koji su zainteresirani da prisustvuju takmičenju, slušaju prezentacije studentskih poslovnih ideje i podrže naše takmičare!

 

U SARAJEVU ODRŽAN POSLJEDNJI TRENING ZA STUDENTE U SKLOPU PRIPREMA ZA WBCInno TAKMIČENJE

 

U četvrtak, 2. jula 2015., održan je trening za timove iz Sarajeva koji su se prijavili na WBCInno takmičenje Univerziteta u Zenici.

Spomenuti trening je imao dva dijela: u prvom je mr. sc. Regina Wagner (Tehnički univerzitet u Hamburgu - TUH) održala prezentaciju o saradnji između univerziteta i preduzeća i tokom svog izlaganja naglasila najbitnije aspekte u procesu pisanja poslovnog plana (vizija i strategija, poslovna ideja, tim, procjena poslovnog plana, marketing, organizacija, istraživanje i razvoj, proizvodnja, mjesto, pravni oblik, raspored, rizici i finansiranje).

U drugom dijelu treninga data je prilika takmičarima da (prije predaje radova) u direktnom razgovoru dobiju odgovore na pitanja koja su im se pojavila u toku pisanja poslovnih planova.

(Prisutni su, također, informirani o izuzetnoj otvorenosti Tehničkog univerziteta u Hamburgu za strane studente i istraživače, koji mogu doći kao gosti na ovaj Univerzitet i jedan period provesti radeći na svojim istraživačkim projektima).

Rok takmičarima za predaju radova je nedjelja, 12. jula 2015., a prvi krug takmičenja je zakazan za utorak, 14. jula 2015., na Univerzitetu u Zenici.

 

U PONEDJELJAK, 1. JUNA 2015., ODRŽAN TRENING ZA STUDENTE U SKLOPU PRIPREMA ZA WBCInno TAKMIČENJE

 

U ponedjeljak, 1. juna 2015., su u Mulitimedijalnom centru CIP-a UNZE-a održane prezentacije za timove u okviru priprema za WBCInno takmičenje.

 

Predavači su bili predstavnici kompanija BME i Coca-Cola. Naime, ugostili smo gospodina Almira Plančića iz Tešanja, koji je održao predavanje pod naslovom “Primjena SAP softvera u proizvodnji” te gospodina Borisa Šatordžiju iz Banja Luke, koji je predstavio “Logističke aspekte rada u kompaniji Coca-Cola BH".

 

Osnovni cilj je bio takmičarskim timovima dati detaljan uvid u značaj: inovativnog pristupa u firmama; podrške preduzetništvu (što se i kroz projekte promoviše); proizvodnje i logistike; odnosa sa kupcima; izgradnje brenda; sistema kvaliteta; upravljanja ljudskim resursima; timskog radu, itd.

 

                  

 

 

Takmičenje za najbolju studentsku ideju

- spisak odobrenih ideja u prvom krugu takmičenja -

 

BR.

NAZIV IDEJE

VLASNIK/CA IDEJE

1.

Reciklaža elektronskog otpada

 Ajla Huseljić            

2.

Scool

 Anela Šemić

3.

Hortikultura.ba

 Amer Skrobo

 Sabina Konjo

 Dženan Bećirović               

4.

AHUDUDU

 Emina Džafić

5.

Social Health / House care (SHHC)

 Nedžla Međuseljac

6.

Centar za hipoterapiju

 Nevena Baričanin

 
 
 

U UTORAK, 26. MAJA 2015., ODRŽAN WBCInno TRENING ZA STUDENTE,
KOJI SE PRIJAVILI SVOJE POSLOVNE IDEJE NA WBCInno TAKMIČENJE

 

U Multimedijalnom centru CIP-a UNZE-a je u utorak, 26. maja 2015., održan trening za studente koji su prijavili svoje poslovne ideje na takmičenje u sklopu projekta WBCInno.

Na treningu su takmičarima date upute kako će se vršiti ocjenjivanje studentskih ideja, te kao dodatni izvori predstavljene su teme pod naslovima: "Od ideje do uspješne kompanije", "Utjecaj preduzetništva na ekonomiju društva", "Predstavljanje poslovnog plana" i "Organizaciona i finansijska analiza".

Takmičari su upućeni da odaberu mentore s kojima će razraditi svoje ideje. (Naglašeno je da imaju punu slobodu u izboru, ali da vode računa da se radi o osobama s kojima zaista mogu dobro komunicirati/sarađivati - to mogu biti profesori, asistenti, predstavnici kompanija, itd.).

Naredna faza takmičenja je odabir dvije ideje (dva tima) za odlazak u Beograd na Regionalno takmičenje, koje će se održati u septembru 2015., a gdje će prisustvovati i predstavnici poslovnih inkubatora (koji su već uključeni u ovaj projekat), te će postojati realna mogućnost da dobre ideje dobiju svoje mjesto u njihovim inkubatorima i započnu svoj realni poslovni život.

Kao dodatna motivacija, navedeno je da će najbolje ekipe s ovog, uvjetno rečeno, lokalnog nivoa, dobiti nagradno putovanje u Njemačku i posjetiti Tehnički univerzitet u Hamburgu - TUH (koji je projektni partner), te još neke institute/institucije smještene u Hamburgu.

Ovom prilikom su prisutni pozvani i na 2. trening, koji će se održati u ponedjeljak, 1. juna 2015., u periodu od 14 do 18 sati, kada će gostovati predstavnici bh. kompanija: gdin. Almir Plančić iz firme BME (Tešanj) i držati predavanje o temi "Primjena softvera SAP u proizvodnji" i gdin. Boris Šatordžija iz firme Coca-Cola (Banja Luka) o temi "Logistički aspekti rada Coca-Cola BH".